Tajā trakajā ābolu gadā
Lai nu par ko, bet par ābolu ražu šogad gan nenācās sūdzēties un varbūt arī pēc tā atcerēsimies 2009. gadu. Ne viens vien saimnieks un saimniece gluži skumīgi noskatījās uz ābolu kaudzēm zālītē un vēl un vēlreiz pārsprieda, kur gan lai to bagātību liek. Sula jau izspiesta, vīns rūgst, kaltētie augļi sabērti kannās un linu maisiņos, zapte teju trim gadiem plauktos... Mana kaimiņiene, piemēram, pikti salasījusi jau nez kuro grozu, dusmīgi noteica pāri sētai: „Pietiek! Jāzāģē tās ābeles nost, vairs netieku galā. Būtu kāds sivēns vai gotiņa, tad zinātu, kam atdot. Bet tagad – mugura pilnīgi beigta, te lokoties!”
Ne jau ābeles nozāģēs, nekā. Pašu stādīti kociņi, un ābeles jau nu gan nav vainīgas. Šā rudens dusmošanās pāries un, visticamāk, nākamgad žēli lūkosimies uz tukšajiem zariem un sērīgi apsvērsim, cik labi bija, kad bija... Un taujāsim radiem un draugiem dažādās Latvijas vietās: varbūt jūsu pusē šogad arī ir āboli? Tiesa, pat vēl tagad daudzviet redzamas ābeles ar nenokritušiem auglīšiem galotnēs. Ar tiem nu vairs gan neko nevar iesākt, tas tikai cienasts putniņiem. Bet par āboliem, kas pagrabos un pieliekamajos, vērts parūpēties, lai nesapūtu vai kāda ļauna žurka nesagrauztu. Kad ābolmaizes, debesmannā un ābolu sniegs jau tā kā apnikuši, kādu jaunu ierosmi meklēju Salaspils restorānā „4 pēdas”. Izrādās, no āboliem var pagatavot ko garšīgu un neparastāku vai katrai ēdienreizei visas dienas garumā. Varbūt tāds varētu būt šo Ziemassvētku cienasts, atceroties trako ābolu gadu?
Kartupeļi ar āboliem un selerijām 1 kg kartupeļu novāra sālsūdenī kopā ar lauru lapu un 1 tējkaroti ķimeņu. Blenderī sakuļ 1 tējkaroti angļu sinepes, 3 ēdamkarotes citronu sulu, 1 karoti cukuru, 250 g olīveļļas un 1 ēdamkaroti mārrutkus. Novārītos kartupeļus ieliek bļodiņā un pārlej ar marinādi. Jāmarinē 3 stundas. 200 g puravu sagriež ripiņās un blanšē 1 minūti. 100 g seleriju sagriež kubiņos, 300 g ābolu sagriež 4 daļās un pārlej ar citrona sulu. Visas sastāvdaļas samaisa kopā un pasniedz lielā bļodā kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Rotā ar seleriju lapām. Ļoti garšīgi arī tikai kā salāti.
Krāsnī cepta cūkgaļa ar ābolu – pistācijas bumbiņām un ābolu mērci
- Sagriež šķēlēs cūkgaļu un apcep cepeškrāsnī uz restes.
2. Sagriež baltmaizi mazos kubiciņos un cepeškrāsnī apgrauzdē.
Smalki sagriež svaigus vai žāvētus ābolus. Sasmalcina pistācijas. Sajauc katliņā 1 olu dzeltenumu ar sāli, muskatriekstu, maltiem pipariem un, turot uz nelielas liesmas, maisot tievā strūkliņā lej klāt pienu, kamēr masa sabiezē. Tad pieliek klāt sagrieztos ābolus, maizes kubiciņus, pistācijas un samaisa. No sagatavotās mīklas veido bumbiņas un apcep cepeškrāsnī, līdz paliek brūnas.
- Gatavo mērci: svaigus ābolus sasmalcina, vāra ūdeni ar citrona sulu un āboliem līdz viendabīgai masai. Pievieno nedaudz Dižonas sinepes, baltos piparus, ķimenes un sāli. Pasniedz kopā ar grilēto gaļu un ābolu bumbiņām.
„Ābolīts lakatiņā”
Sakuļ 2 olas, 50 g mandeļu skaidiņas, 50 g cukura, šķipsniņu vaniļas cukura, 50 g margarīna, 200 g miltus. Gatavo mīklu ieliek ledusskapī uz divdesmit minūtēm. 8 nelielus ābolus nomizo, akurāti izgriež vidiņu, kurā ieliek mandeles ar medu. Mīklu izrullē un veido kvadrātiņu, uz kura uzliek sagatavoto ābolu un aizspiež galiņu. Apsmērē ar olu, liek cepeškrāsnī cepties. Kad gatavi, liek uz šķīvja un pārkaisa ar pūdercukuru.