Saldāks par medu
Mēs, protams, zinām, ka medus ir veselīga dzīvesveida neatņemama sastāvdaļa, ka bites ir labas un čaklas, ka Latvijā ievāktie biškopības produkti ir galvastiesu pārāki par citur atrodamajiem. Bet rodas retorisks jautājums – kādēļ tas tā ir? Jo mēs neko gandrīz nezinām par bitēm (īsteni vietā teiciens - ar bitēm nekad neko nevar zināt), mums ir vien attālas nojausmas par pašu procesu. Latvijā 30% mājsaimniecību patērē līdz diviem kilogramiem medus gadā, secināts pētījumā Latvijas medus tirgus, apjoma identificēšana, noieta analīze. Sekojot sausiem skaitļiem, redzams, ka medus nav populārs, jo to izkonkurē, piemēram, piena produkti. Kādēļ tā, varam vien minēt, tomēr atliek secināt, ka cilvēkiem ir vienkārši ļoti maza nojausma par jau iepriekš minētajiem medus raksturlielumiem. Vai arī otra iespējamība, ka latviešu pieredze seko senajām tautas gudrībām, ka, ja pārāk daudz medu būsi ēdis - mutē rūgtumu sajutīsi.
Medus kāre Sekojot teorētiskai definīcijai, medus ir dabiska salda viela, ko ražo medusbites no augu ziedu nektāra (ziedu medus), kā arī no augu dzīvo daļu izsvīduma (izsvīduma medus) vai augu sūcējinsektu izdalījumiem (lapu medus), ko bites ievāc, pārveido, sajauc ar savā organismā ražotajiem sekrētiem un novieto šūnās nogatavināšanai.
Bišu vaska sveces ar liegu aromātu Pirmais un noteicošākais elements, kas ir svarīgs ne tikai medus produktiem, ir Latvijas vides tīrība, ar ko mēs tiešām varam lepoties. Veidojas dabiskās pļavas un krūmāji, mežu izcirtumi pārvēršas par bagātiem nektāraugu masīviem, kuros aug virši, vējkaņepes un avenes.
Otrkārt, medus ir bioloģiski aktīvs produkts, jo Latvijā raksturīgs īss augu ziedēšanas laiks, līdz ar to šajā ziedēšanas laikā nektārs izdalās koncentrētākā veidā, bet lielā augu dažādība vienuviet rada labāko īpašību apkopojumu. Treškārt, kādēļ ir vērts savu izvēli izdarīt par labu Latvijas medum, ir fakts, ka mēs zinām ražotāju, kas ir sava veida atbildība patērētāju priekšā, ko nevar teikt par ievestajiem medus produktiem. Ja raugāmies no medicīnas viedokļa, piemēram, viršu medus satur daudz minerālvielu, pat nedaudz olbaltumvielu, un to ieteicams lietot pret nogurumu.
Tumšais viršu medus Medū ūdens nedrīkst pārsniegt 21%, jo tad sākas rūgšanas procesi. Medus nepelē, un tajā nenotiek patoloģiski procesi, tāpēc tas savas pozitīvās īpašības saglabā vairākus gadus. Medum piemīt arī konservējošas īpašības. Līdz ar to mēs ne velti atminamies tieši par šo dabas produktu, kad mūs ir pieveikusi saaukstēšanās.