Nīderlandes gastronomiskā ekskursija
Nīderlande ir ne vien tūrisma ekskursiju objekts, bet arī gastronomisko baudu ekskursija, jo šī valsts var piedāvāt visai plašu ļoti īpašu maltīšu menu. Tradicionālā maltīte sastāv no gaļas, kartupeļiem un dažādiem dārzeņiem, kas ir kas visai līdzīgs vidējā aritmētiskā latvieša uztverei par kārtīgām pusdienām. Bet ir arī nedaudz neierastāki piedāvājumi. Zirņu zupa (erwtensoep vai snert) ir pagatavota no zaļajiem zirnīšiemun kūpinātas desas. Tā var būt ļoti spēcīga un barojoša, ja tajā pievienoti pietiekami daudz kartupeļu un citu dārzeņu mikslis. Bitterbal (apaļa ragū bumba, pārklāta ar grauzdiņiem un kartīgi sacepta) tiek pasniegts Nīderlandes bāros kā uzkoda pie dzērieniem, kur parasti ir vismaz pieci gabali šī brīnuma – vienmēr ar sinepēm. Patiesībā šīs bumbiņas ir noteikti jānogaršo, jo tās šajā valstī ir ārkārtīgi iecienītas.
Bitterbal
Bittergarnituur ir auksto un karsto uzkodu plate, kas līdzīgs izkārtotiem siera kubiciņiem, desas šķēlēm, apaļajām ragū bumbiņām, dažkārt arī cāļu kājiņām vai mini sīpolu ripiņām, un klāt, kā jau ierasts, sinepes vai čilli mērce. Hoč-poč (hutspot) ir īpaši pagatavots kartupeļu, sīpolu un burkānu „kultenis”, kas tiek pasniegts ar desām vai gaļu, kas cepta uz lēnas uguns.
Hutspot
Kūpināta desa (Rookworst) ir pieejama HEMA universālveikala outletos, bet atsevišķus šī produkta eksemplārus var iegādāties arī lielveikalos, katra ziņā šī desa atšķiras no mūsu ierastās.
Pankūku nams Nīderlandē
Nīderlandiešu pankūkas (pannenkoeken), kuras ir saldas vai pikantas, ir pieejams ar dažādām garšām – ābolu, sīrupa, siera, bekona u.t.t., un vislabāk tās nobaudīt pankūku namos (pannenkoekenhuizen).