NEIEPAZĪTĀ SALASPILS 4 Pēdas
Ne jau velti mēdz sacīt, ka tieši to, kas mums tuvāk, pazīstam diezgan maz. Piemēram – vai katrs rīdzinieks varētu apgalvot, ka pazīst Salaspili? Pieļauju, ka daļai tā šķiet vien kā galvaspilsētas „guļamvagons”. Bet tepat, tepat – vien nepilnas pusstundas braucienā ar vilcienu vai, ar mašīnu pa Daugavpils šoseju, pavisam netālu no Rīgas robežas, blakus daudzstāvu namiem sākas arī interesanta un īstu atpūtu dodoša pasaule. Varbūt vērts to nedaudz iepazīt...
„4 pēdas” sākumam
Divreiz pa pārim
Ja pirms pastaigas vai brauciena pa Salaspili sirds alkst pēc stipras un karstas kafijas un kaut kā vēderu iepriecinoša, tad Ļīvzemes ielā 2 (pirms dzelzceļa pārbrauktuves uz Daugavpils šosejas pusi) droši var atrast restorānu – picēriju „4 pēdas”. Jā, kāpēc gan tāds nosaukums? Par pēdām vispār varētu saprast: mēs jau katrs kaut kur iegriežoties atstājam savas „pēdas”, bet kāpēc tieši četras un nevis divas, kuras ērti novietot zem bāra ķeblīša? Bārmene Tatjana domā, ka idejas autore bijusi restorāna direktore Dace, savējām piepulcinot arī vīra pēdas – tā teikt, divreiz pa pārim tomēr drošāk un omulīgāk. Un pēdas mainās – katru gadu tiek atjaunots dizains gan apakšstāva restorāna zālei, gan otrā stāva divām banketu telpām.
Garšīgi un kārtīgi
Par omulības trūkumu mājīgais restorāns nudien nevar sūdzēties. Šķiet, pat no plašās ēdienkartes var sajust, teiksim, garšīgas omletes smaržu. Tatjana, kas restorānā strādā gandrīz no paša sākuma – nu jau turpat trīs gadus, rudenīgā priekšpusdienā katram viesim droši iesaka izvēlēties vai nu smaržīgo omleti (ar bekonu – Ls 2.10, ar lasi un spinātiem – Ls.2.50) , pankūkas vai kādu no daudzajām picām (ar jūras veltēm, lasi, sēnēm u.t.t), vai nu kaut ko pavisam citu no plašā piedāvājuma – viss būšot ļoti garšīgs un kārtīgs. Kārtīgs tajā ziņā, ka porcijas nudien lielas. Bieži apmeklētāji pasūtot vienu porciju uz diviem, jo vienam tikt galā ne katram esot pa spēkam.
Kūpošā panniņa
Stāsta Tatjana: „Ārzemniekiem vai tiem apmeklētājiem, kuri pie mums ir pirmo reizi, iesakām firmas ēdienu panniņā – cepta cūkgaļas fileju ar baravikām un kartupeļiem (Ls 4.90). Cilvēkiem vispirms jau patīk pats process, kad viesmīlis pa zāli nes nevis ierasto šķīvi, bet gan īsta, kūpošu pannu. Jā, panna arī tiek likta galdā un ēdiens jābauda tieši no tās. Tas ir interesanti. Vēl varētu piebilst, ka visiem ēdieniem kartē norādītajā cenā ietilpst arī piedevas.”
Svētkiem un biznesam
Bārmene atzīst, ka par viesu trūkumu nevar sūdzēties. Par spīti uzskatam, ka tagad ir krīze un cilvēki nekur neiet ārpus mājām atpūsties. Brīvdienās bieži iegriežoties ģimenes ar bērniem, mājīgā noskaņā tiek svinētas kristības un citi svētki. Arī banketi notiekot gandrīz katru piektdienu un sestdienu. Un kāpēc gan ne, ja jau no ārpuses Salaspils „4 pēdas” patīkami piesaista skatienu un rada vēlēšanos vismaz brīdi uzkavēties. Palīksmoties. Atvilkt elpu. Uz smaidu atbildēt ar smaidu un labsajūtu. Ja nu tas ir tikai pusdienas pārtraukums darba dienā, tad arī – lūdzu! Biznesa pusdienas, kas katru nedēļu ir savādākas (pieredzējušajiem pavāriem nagi niez izdomāt kaut ko jaunu, bet noteikti ļoti garšīgu), tikai cena paliek nemainīga – Ls 3.00 par zupu, otro ēdienu un dzērienu. Un porcijas tradicionāli – tiešām lielas.
Uz priekšu!
Kad Salaspils viesis palutinājis sevi ar kafiju, omleti vai picu un, iespējams, apsvēris, ka „4 pēdās” labprāt arī papusdienotu (starp citu, ja ir vēlēšanās, ēdiens tiek sagatavots arī līdzi nešanai), tad var doties arī tālāk. Kur? Tatjana saka, ka ārzemju viesi visbiežāk taujājot, kā atrast Salaspils memoriālu. Katrs restorāna darbinieks ceļu mākot paskaidrot gan angļu, gan vācu valodā. Protams, memoriāls ir viena no nozīmīgākajām apskates vietām un tur tiešām vērts aizbraukt, bet tas – atpakaļceļā uz Rīgu. Pagaidām vēl tepat stacijas tuvumā vai „vecajā Salaspilī” ir ko skatīt un redzēt.
No „četrām pēdām” un vismaz ar četrām pēdām (tātad divatā) – uz priekšu!
Anita Grīniece